Kolačići


Politika kompanije Delhaize o kolačićima


Delhaize koristi kolačiće i druge tehnike poput JavaScripts i veb svetionike na veb stranicama i aplikacijama. S obzirom da želimo da zaštitimo vaš privatni život i omogućimo lakše pretraživanje naše veb stranice i aplikacija, mislimo da je važno da znate kako i zašto koristimo kolačiće.  


U nastavku ćemo pokušati da vam pružimo što više informacija o tome kako Delhaize koristi kolačiće.


Ko je odgovoran za obradu vaših podataka?


Delhaize Srbija doo, adresa: Jurija Gagarina 14, 11070 Beograd, odgovoran je za obradu podataka kao što je opisano u ovoj politici o kolačićima.


Šta su kolačići?


Kolačići su male tekstualne datoteke koje vaš računar ili mobilni telefon skladišti kada pretražujete neku od naših veb stranica ili aplikacija.


Koje su ostale tehnike?


JavaScripts i veb svetionici su standardne internet tehnike koje, sa kolačićima, omogućavaju sistemima da sakupljaju informacije (JavaScripts), da ih skladište u male tekstualne datoteke (kolačići) i da ih onda šalju (veb svetionici). 

Kolačići i druge tehnike se koriste na gotovo svim postojećim veb stranicama i aplikacijama.


Korišćenje kolačića nam omogućava, na primer:


 • Da vam pretraživanje Delhaize veb stranica i aplikacija bude prijatnije i lakše;
 • Da ne dobijate ili da ne morate uvek da unosite iste podatke kada posećujete naše veb stranice i aplikacije;
 • Da vam ponudimo posebne funkcije kao što je ‘spisak kupovina preko interneta’;
 • Da utvrdimo kako se naše veb stranice i aplikacije koriste i koje delove treba unaprediti;
 • Da vam pokažemo oglase za koje mislimo da vas mogu interesovati;
 • Da registrujemo učestalost slanja oglasa radi boljeg prilagođavanja vašim potrebama i interesovanjima i da ne viđate prečesto isti oglas.

Vaš izbor 


Samo uz vašu prethodnu saglasnost stavljamo kolačiće i upotrebljavamo druge tehnologije za koje je takva saglasnost zakonom predviđena, kao što je slučaj za društvene medije, reklamiranje i personalizaciju. Sami odlučujete da li ćete prihvatiti ili odbiti kolačiće. U svakom trenutku možete i povući saglasnost za korišćenje kolačića.  

Ako želite da ne primate kolačiće, možete podesiti parametre na Internet pretraživaču i u potpunosti blokirati korišćenje kolačića. Neke funkcije tada prestaju da rade, kao što je naručivanje preko interneta. Uvek možete pogledati veb stranicu ako vas interesuju informacije o našim promocijama i proizvodima. Možete podesiti i parametre internet pretraživača tako da vas obavesti kada se postavi neki kolačić. 


Kolačići treće strane


Kolačići treće strane se takođe postavljaju na naše veb stranice i aplikacije. Kolačiće mogu da koriste druge kompanije pod uslovima određenim politikom o poverljivosti i o kolačićima tih kompanija.


Koji kolačići se koriste?


U nastavku možete pročitati o kolačićima koji se koriste na našoj veb stranici i aplikacijama i preko njih i u koje svrhe koristimo te kolačiće.


Funkcionalni kolačići 


Funkcionalni kolačići obezbeđuju pravilan rad naših veb stranica i aplikacija. Uzmite recimo opcije ‘prijava’ i ‘kupovina preko interneta’.  


Funkcionalni kolačići 


Funkcionalni ili neophodni kolačići pomažu veb stranicama i aplikacijama kompanije Delhaize da pravilno funkcionišu. Ti kolačići omogućavaju, između ostalog :


 • Da se registruju podešavanja koja odaberete, kao što su jezik, lokacija i željeni broj rezultata pretrage koji se prikazuju;
 • Parametri vašeg pretraživača se registruju kako bi se naše veb stranice prikazale na vašem ekranu na najbolji način;
 • Imate mogućnost da registrujete svoje podatke za pristup da ih ne biste unosili svaki put;
 • Da se omogući odgovaranje na poruke na našim veb stranicama i aplikacijama;
 • Da se veb stranice i aplikacije ravnomerno učitavaju tako da ostanu funkcionalne i dostupne;
 • Da je moguće otkriti zloupotrebe ili potencijalne probleme na našim veb stranicama, aplikacijama i uslugama, na primer registrovanjem određenog broja uzastopnih neuspelih pokušaja pristupa.

Nije potrebna nikakva dozvola za korišćenje funkcionalnih ili neophodnih kolačića koji nemaju uticaja ili imaju ograničeni uticaj na vaš privatni život. Prema tome, kolačići se ne mogu deaktivirati. 


Analitika


Preko analitičkih kolačića prikupljamo statistiku korisnika na našim veb stranicama i aplikacijama. Merenjem korišćenja veb stranice možemo nastaviti unapređivanje za dobrobit naših korisnika.


Analytics


Koristimo Adobe Analytics radi utvrđivanja statističkih podataka o posećivanju naše veb stranice i naših aplikacija. Time se bavi namenski veb analitički sistem. 

Preko kolačića se u veb analitičkom sistemu skladište, između ostalog, sledeći podaci:


 • IP adresa (čiji se poslednji skup brojeva ne vidi) ;
 • Tehničke karakteristike kao što je pretraživač koji koristite (recimo Chrome, Internet Explorer ili Firefox) i rezolucija ekrana vašeg računara;
 • Sa koje stranice ste stigli na veb stranicu kompanije Delhaize;
 • Kad i koliko dugo koristite veb stranicu i/ili aplikacije kompanije Delhaize;
 • Vaša interakcija sa proizvodima koje Delhaize nudi i ponuđene promocije;
 • Vaša pretraživanja, uključujući rezultate tih pretraživanja i etape koje ste prešli u postupku poručivanja;
 • Jedinstveni identifikatori, kao što je jedinstveni ID posetioca koji se dodeljuje vašem uređaju kada posećujete naše veb stranice, transakcioni ID u tačkicama i ID člana u tačkicama.

Čemu služe kolačići?


 • Praćenju broja posetilaca na našim veb stranicama i aplikacijama;
 • Merenju vremena koje svaki posetilac provede na našim veb stranicama i aplikacijama;
 • Određivanju redosleda kojim posetilac posećuje različite stranice naših veb stranica i aplikacija;
 • Određivanju delova naših veb stranica i aplikacija koje treba personalizovati;
 • Optimizovanju naših veb stranica i aplikacija uopšte.

Kolačići društvenih medija:


Kolačići društvenih medija su kolačići koji omogućavaju korišćenje određenih funkcija na veb stranicama društvenih medija. Na primer, Google mapa sa interaktivnim rutama puta, dugme “like” na mreži Facebook ili razmena informacija, kao i deljenje recepata ili gledanje video sadržaja preko društvenih medija.


Kolačići društvenih medija:


Koristimo kolačiće društvenih medija u nekim delovima veb stranice i aplikacija. Na primer, Google mapa sa interaktivnim rutama, dugme “like” na mreži Facebook ili mogućnost deljenja informacija poput recepata ili video sadržaja preko društvenih medija (Pinterest, Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Youtube). 

Kako funkcionišu društveni mediji i kolačići?


Kada kliknete na dugme za društvene medije na našoj veb stranici ili aplikacijama, postavlja se kolačić društvenih medija. Društveni medij može prepoznati vašu IP adresu kada želite da podelite nešto sa naše veb stranice ili aplikacija ili neki video sadržaj. Za kolačiće koje postavljaju društveni mediji i podatke koje na taj način sakupljaju, u izjavama upućujemo na ono što te strane rade na sopstvenim veb stranama po tom pitanju. 


Preporučujemo vam da redovno pratite dolenavedene izjave o poverljivosti i kolačiće:Reklamni kolačići:


Reklamni kolačići nam omogućavaju da sačuvamo trag o broju i vrsti reklama kompanije Delhaize i/ili trećih lica koje ste videli, a koje postoje na našim stranicama i aplikacijama. To činimo da bismo vam dali što relevantnije ponude. To uključuje reklame na delhaize.be, u našim aplikacijama i spoljnim veb stranicama.


Reklamni kolačići:


Na našim veb stranicama i aplikacijama možete videti reklame. Reklame postavljamo i na spoljnim stranicama i aplikacijama. Većina reklama skladišti kolačiće. Oglasi ostaju na taj način relevantni za vas. 

Na primer, možemo pratiti učestalost pregleda nekog reklamnog oglasa. Reklame postavljamo mi i, u nekim slučajevima, treća lica na našim veb stranama i aplikacijama. 

Reklamni kolačići nam omogućavaju:


 • Da pratimo oglase koje ste već videli;
 • Da sprečimo da uvek vidite istu stvar;
 • Da vršimo praćenje ako kliknete na oglase;
 • Da znamo da li poručujete kada vidite ili kliknete na neki oglas;
 • Da utvrdimo (tražimo utvrđivanje) segmente zasnovane na podacima;
 • Da koristimo našu veb stranicu ili aplikacije da vam pokažemo reklame i ponude trećih lica u zavisnosti od vaših interesovanja i karakteristika;
 • Da koristimo usluge trećih lica da bismo vam prikazali reklame;
 • Da vam pokažemo relevantnije oglase u zavisnosti od toga da li koristite društvene medije.

Osim kompanije Delhaize, postoje druge strane poput medijskih agencija i reklamnih mreža, koje postavljaju reklame na veb stranice i aplikacije kompanije Delhaize. Na taj način postavljaju reklamne kolačiće preko veb stranice i aplikacija kompanije Delhaize. 

Reklamne mreže i medijske agencije su posrednici između vlasnika veb stranica i aplikacija i oglašivača. Za kolačiće koje te strane postavljaju u reklamne svrhe, molimo da pogledate izjave na veb stranicama tih strana. S obzirom da se izjave mogu često menjati, preporučujemo vam da redovno pratite te izjave o privatnom životu i kolačićima. 

Postavljamo reklame na spoljnim veb stranicama i u aplikacijama trećih lica. Reklamni kolačići nam omogućavaju:


 • Da pratimo broj posetilaca koji kliknu na oglas;
 • Da pratimo koliko porudžbina je obavljeno preko oglasa;
 • Da sačuvamo trag o vrednosti porudžbine koju ste napravili preko oglasa;
 • Da pratimo vaše omiljene proizvode.

Da koristimo te informacije kako bismo omogućili trećim licima da koriste reklame.


Parametri za aplikacije 


Aplikacije skladište informacije na vašem mobilnom telefonu ili tabletu. Sami učitavate aplikaciju na telefon ili tablet i ona radi na vašem uređaju (ne morate da posećujete neku određenu veb stranicu). Ne možete promeniti parametre tako da aplikacija radi bez kolačića, skladištenja i očitavanja podataka. Međutim, samo jednom vam tražimo dozvolu kada se podaci sa vaše aplikacije šalju kompaniji Delhaize. Možete odbiti da nam je date. Iz tog razloga neke funkcije aplikacija neće raditi uopšte ili neće raditi pravilno. Na primer, nećete moći da sinhronizujete spisak proizvoda koje treba kupiti između vašeg naloga na stranici i naloga na aplikacijama. Ako izbrišete aplikacije sa uređaja, biće izbrisani i podaci uskladišteni na vašem uređaju.


Politika o poverljivosti kompanije Delhaize


Za dodatne informacije o načinu na koji Delhaize obrađuje vaše podatke, pročitajte našu  Politika privatnosti .


Završne napomene


Naše izjave ažuriramo kada dođe do promena na našoj veb stranici i aplikacijama ili pravila u vezi sa kolačićima. Možete pogledati aktuelnu verziju te politike o kolačićima klikom na link Politika kolačića, na dnu svake strane.


Pregled svih kolačića


Ovde možete pogledati spisak svih kolačića (i sličnih tehnika) koji se koriste na delhaize.be. 


Imate pitanja?


Imate pitanje ili žalbu u vezi sa tim kako Delhaize koristi kolačiće ili želite da odgovorite na našu politiku o kolačićima? U tom slučaju, možete se obratiti službi za odnos sa potrošačima kompanije Delhaize na adresu  potrosaci@delhaize.rs.Ta politika o kolačićima poslednji put je izmenjena 22. juna 2022. godine.